Strona: O Fundacji / Fundacja Rozwoju Politechniki Rzeszowskiej

O Fundacji

red. Iwona Ślęzak-Gładzik

Utworzenie Fundacji Rozwoju Politechniki Rzeszowskiej było istotnym wydarzeniem związanym z uczczeniem Jubileuszu 50-lecia Uczelni, a pomysłodawcą i głównym inicjatorem jej powołania był ówczesny Rektor Politechniki Rzeszowskiej - prof. dr hab. inż. Tadeusz Markowski.

Akt notarialny powołujący Fundację został podpisany 19 lipca 2001 roku w Sali Senatu Politechniki Rzeszowskiej.  Założyciele Fundacji to czternaście firm z Podkarpacia, jedno stowarzyszenie i jedna osoba fizyczna. Rejestracja Fundacji w Krajowym Rejestrze Sądowym nastąpiła 29 stycznia 2002 r.

Fundacja Rozwoju Politechniki Rzeszowskiej powstała by wspierać najstarszą oraz jedyną akademicką uczelnię techniczną na Podkarpaciu. Istotną intencją towarzyszącą Założycielom Fundacji, poza zbieraniem środków finansowych na jej działalność, było zjednoczenie środowiska Uczelni i Biznesu, stworzenie Społeczności, dla której ważny jest dalszy rozwój Politechniki Rzeszowskiej.

Wszyscy Założyciele Fundacji weszli w skład Rady Fundacji. Funkcję Przewodniczącego Rady Fundacji powierzono Zdzisławowi Siewierskiemu. Na Prezesa Zarządu Fundacji został wybrany Roman Krzystyniak, natomiast członkami Zarządu zostali Adam Gaweł oraz Zbigniew Grabowski, którego rok później zastąpił Wacław Gaweł.

Obecnie w skład Rady Fundacji wchodzi 47 podmiotów - 28 firm, stowarzyszenie oraz 18 osób fizycznych. Funkcję Przewodniczącego Rady Fundacji pełni Roman Krzystyniak, a Prezesem Zarządu Fundacji jest Grzegorz Król.


Relacja ze spotkania Inicjatorów powołania Fundacji Rozwoju Politechniki Rzeszowskiej, relacja z podpisania aktu notarialnego powołującego Fundację oraz informacja na temat rejestracji Fundacji w Krajowym Rejestrze Sądowym, opublikowane w Gazecie Politechniki:

⇓⇓⇓

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję